Co to jest RODO?

RODO jest to unijne rozporządzenie o ochronie i przetwarzaniu danych osobowych. Zawiera przepisy o ochronie osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych oraz przepisy o swobodnym przepływie danych osobowych. Parlament Europejski oraz Rada Unii Europejskiej przyjęły go w 2016 roku. Natomiast do 25 maja 2018 firmy działające na terenie UE, które gromadzą dane na temat osób fizycznych miały czas na wdrożenie zmian. Przeczytaj artykuł do końca, aby dowiedzieć się co to jest RODO.

Co to jest RODO wirtualne biuro Katowice

Kto podlega pod RODO?

Przepisy RODO obowiązują każdą firmę, która świadczy swoje usługi lub sprzedaje produkty osobom prywatnym (fizycznym) w Unii Europejskiej. Rozporządzenie to dotyczy również firm, które nie mają swojej siedziby w którymś z krajów UE, ale oferują swoje usługi osobom tam mieszkającym. Przepisy obowiązują każdy rodzaj przedsiębiorstwa, zarówno wielkie globalne korporacje jak i lokalne firmy oraz niewielkie sklepy internetowe.

Cel RODO

W założeniu RODO ma pozwolić mieszkańcom Unii Europejskiej na lepszą kontrolę swoich danych osobowych. Dodatkowo ma stanowić modernizację i ujednolicenie przepisów umożliwiających firmom ograniczanie biurokracji i korzystanie ze zwiększonego zaufania klientów. Oprócz tego, celem jest aktualizacja przepisów, tak by spełniały swoją funkcję w obecnych czasach. A także aby odpowiadały na zagrożenia wynikające z użycia w przetwarzaniu danych osobowych nowoczesnych technologii.

Co to jest RODO wirtualne biuro Katowice

Zmiany a konsumenci

Wprowadzenie nowych przepisów zakłada, że konsumenci będą przede wszystkim bardziej świadomi tego, jak przetwarzane są ich dane osobowe. A także jakie mają w tym zakresie prawa, również prawo do usunięcia wszelkich posiadanych danych osobowych. Oprócz tego konsumenci muszą mieć świadomość tego, że w razie zauważenia wszelkich nieprawidłowości mogą złożyć skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (GIODO).

Nowe prawa obywateli

Rozporządzenie wprowadziło kilka nowych praw dla obywateli. Należą do nich:

  • prawo do usunięcia danych osobowych obywatela („prawo do bycia zapomnianym”),
  • możliwość żądania przeniesionych danych,
  • prawo do bycia niezwłocznie poinformowanym w razie ataku hakerskiego na dane,
  • prawo do wglądu i dostępu do swoich danych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.